De do’s en don’ts rondom Duplicate Content - Bloggers Network
22718
post-template-default,single,single-post,postid-22718,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

De do’s en don’ts rondom Duplicate Content

Door: Nicole Orriëns van Bloggen en loggen

 

Iedere blogger krijgt er wel eens mee te maken: gebrek aan inspiratie! Iemand heeft je gevraagd voor een gastartikel, of je wilt minimaal één nieuwe post per week plaatsen. En je zit voor je computer en staart naar het treiterige geflikker van de cursor op het lege scherm. En hoe langer je daar zit, hoe leger je hoofd wordt. Geen leuk idee te bekennen! Maar dan krijg je eindelijk een idee: je zoekt gewoon uit je archief een leuke oude post, en plaatst die. Probleem opgelost! Helaas! Zo simpel is het niet, want nu heb je een nieuw probleem: Duplicate Content!

 

Duplicate Content: wat is het?

Duplicate content is een post die al eerder is geplaatst. Dat kan zijn op je eigen blog, of op het blog van iemand anders Het lijkt wel een beetje op de zomerprogrammering op tv. Nauwelijks originele nieuwe series of programma’s, maar oude meuk die opnieuw wordt uitgezonden.

Nou denk je misschien: ‘Wat kan mij dat schelen?! Ik heb gewoon een post nodig, en wel nu!’

Als je puur blogt als hobby, en het je niet kan schelen of je bezoekers krijgt op je blog, dan hoef je je inderdaad niet zo druk te maken over duplicate content. Maar als je wél graag wilt dat mensen je blog vinden, weet dan dat Google duplicate content afstraft. Als Google constateert dat een post precies hetzelfde als een post elders op het internet, dan zal Google die post negeren.

En als je te vaak duplicate content plaatst, dan kan in het ergste geval Google zelfs je hele blóg gaan negeren!

duplicate-content

Het probleem van duplicate content

  • Als Google duplicate content op je blog vindt dan kan het lijken alsof je plagiaat pleegt met andermans posts.
  • Google wil mensen de beste mogelijke zoekresultaten aanbieden. Duplicate content valt als eerste af.
  • Als de Googlebot je site in kaart komt brengen, en een heleboel duplicate content tegen komt gooit hij het bijltje er bij neer en indexeert de rest van je blog niet.
  • Het is verwarrend voor je bezoekers. Ze verwachten iets nieuws, en halverwege denken ze: ‘Heb ik dit niet al eerder gelezen?

 

Hoe vermijd je duplicate content?

Schrijf originele, nieuwe posts! Heb je inspiratieproblemen? Neem dan eens een kijkje bij andere bloggers. Niet om hun posts te jatten, maar om ideeën op te doen. Vaak kunnen andere blogs je op ideeën brengen. En als iemand je een gastartikel aanbiedt, vraag dan gerust: ‘Is het nieuw, en niet eerder gepubliceerd?’

Er zijn ook een aantal technische dingen die je kunt doen om duplicate content op je blog te voorkomen. Als je daar meer over wilt lezen verwijs ik je graag door naar SEO goeroe Yoast.

Handige tools

  • Wil je weten of iemand posts van jou heeft ‘overgenomen’? Kijk dit dan heel gemakkelijk na op Copyscape. Je hoeft alleen maar je blog url in te vullen.
  • Op Google Webmaster Tools kun je heel makkelijk kijken of je zelf duplicate content op je blog hebt staan. Kijk bij ‘html verbeteringen’.
Nicole-Bloggen-Loggen_Fotor

Over de gastblogger

Dertien jaar geleden begon ik met bloggen, en inmiddels heb ik zo’n 15 blogs. In die dertien jaar heb ik veel geleerd. Vooral van  mijn fouten! Om anderen te helpen schrijf ik op Bloggen en loggen artikelen over bloggen. Behalve over bloggen schrijf ik ook over hardlopen, boekbesprekingen, moederschap, werken vanuit huis, koffie, product reviews etc.

Een overzicht van al mijn blogs:
professionalbloggingservices.nl
hetmoederfront.com
huisvlijt.com
renmamaren.com
expatmam.com
revieweerst.nl
demamablogs.com
hetmoederbedrijf.com
berichtenvanhetmoederfront.com
momfever.com
momshomerun.com

No Comments

Post a Comment