Hoe onderscheid je jezelf als blogger - Bloggers Network
22646
post-template-default,single,single-post,postid-22646,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Hoe onderscheid je jezelf als blogger

Door: Dorée den Hollander van CATO CHEFT ‘T

 

DEEL 1

 

♫ So blog with me, can’t you see, I don’t have money on my mind ♫

 

Toen ik Myrthe van BN een tijdje geleden sprak en zij me zei dat ik wel een gastblog kon schrijven als ik dat wilde, werd ik meteen razend enthousiast. Maar waarover? Ik liet het even gaan, maar laatst had ik het ineens! Het doel van mijn blog is door het delen van mijn recepten een letterlijk en muzikaal kijkje in mijn keuken te geven, te inspireren en iedereen hetzelfde plezier in koken te geven als ik heb! Zo ook bij deze blog, elke alinea is een clickable link naar een nummer dat mij inspireert om mijzelf en jullie te motiveren je te onderscheiden als blogger.

 

♫ Money On My Mind ♫ – Sam Smith 

 

Inspiratie vind ik altijd overal. In eten, in winkels, in onontdekte straatjes in Amsterdam, in muziek. Ik ben sinds een paar maanden weer begonnen met zangles. In een groepsles bij de Babette Labeij Music Academy. Te gek is het! We deden het nummer ‘Money On My Mind’ van Sam Smith en tijdens de les trof me ineens wat hij bedoelt met dit nummer. In het eerste couplet zingt hij When I signed my deal, I felt pressure. Dont want to see the numbers, I want to see heaven. Oftewel, hij maakt muziek niet voor het geld, maar voor het gevoel dat het hem geeft. En dat beschrijft precies waarom ik de laatste tijd de keuzes heb gemaakt die me op de juiste koers zetten en realiseerde ik me dat dat ook is waarom ik ben gaan bloggen. Door te starten met bloggen heb ik de creatieve uitlaatklep gecreëerd waar ik al zo lang onbewust naar op zoek was. Benieuwd naar onze versie van Money On My Mind? Luister hier

 

♫ There’s Hope♫ – India Arie 

 

Dan ben je -nogal impulsief in mijn geval- gestart met bloggen en dan merk je dat het toch wel een dingetje is. Je schept verwachtingen voor jezelf, je begint je te vergelijken met andere bloggers, vraagt je af of je het wel goed doet, of je wel interessant genoeg bent, of je wel genoeg volgers hebt of die überhaupt gaat krijgen. Oftewel, het maakt je onzeker. Ook ontmoet je heel veel nieuwe mensen die -in mijn geval vooral food bloggers- dezelfde passie als jijzelf delen. Waanzinnig leuk en inspirerend! Maar ook lastig. Want er worden vragen gesteld als ‘Groei je een beetje goed?’, ‘Hoeveel unieke bezoekers heb je dan?’ en de vraag die me vooral elke keer bijbleef is ‘Wat is jouw USP?’. Vragen die je doen afvragen wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Omdat dat bepaalde waarden aan zou geven over je eigen succes of die van je blog? USP is een term die ik maar al te goed ken, want ik ben marketeer van beroep en heb me voor mijn werk beziggehouden met het (uit)bouwen van USP’s voor merken. Gelukkig kan ik dat nu goed gebruiken om met mijn blog de juiste koers te varen.

 

♫ I’d Like To Teach The World To Sing (In Perfect Harmony) ♫ – The Hillside Singers for Coca-Cola

 

USP staat voor Unique Selling Proposition. Een marketingterm die gebruikt wordt om aan te geven waarin een product/merk zich onderscheidt van een ander product/merk. Het is een concept uit de jaren ’40 om een succesvolle advertentiecampagne te beschrijven. Wanneer een merk een goede USP heeft en deze weet tentoon te spreiden via een advertentiecampagne, worden consumenten overtuigd om een product, bijv. cola, te kopen, of over te stappen van het ene merk dat dat product verkoopt (Pepsi) naar het andere merk (Coca-Cola). Het is voor een merk zeker belangrijk om onderscheidend en uniek te zijn, maar vergeet niet: een merk wordt gemaakt. Door mensen. Het is een ding dat geen gedachten heeft en van zichzelf niets is zonder dat er een goed bedrijf en dito mensen achter zit dat het merk op een bepaalde manier in de markt weet te zetten.

 

Zo. So far mini lesje marketing. Bij deel twee van mijn gastblog ga ik meer inhoudelijk in op hoe je jezelf kan positioneren vanuit een marketing point of view en geef ik tips die mij helpen om dicht bij mezelf te blijven.

 

DEEL 2

 

Weet je [deel I van mijn gastblog] van vorige week nog? Vandaag ga ik verder met het tweede deel.

 

♫ Who You Are ♫ – Jessie J 

 

Er is maar één jij. Het merk JIJ. Je bent als persoon (of: als blogger) al uniek, want je bent een authentiek persoon. Dat betekent dat je automatisch al je eigen USP bezit en dat je deze dus ook tot uiting brengt op het moment dat je jezelf bent. Natuurlijk kun je dit op slimme manieren uitvergroten en nadenken over hoe de doelgroep naar je kijkt, of wat je (potentiële) lezers interessant vinden. Over een bepaald Product schrijven. De juiste Prijs vragen voor een artikel. Een interessante Promotie opzetten. Op meerdere Plaatsen zichtbaar zijn online. De 4P’s van Marketing; de marketing-mix. Tuurlijk, dit kan allemaal en raad ik je ook zeker aan om te doen. Wees brutaal en schrijf mensen aan. Leg uit wat je kan en waar jij voor staat. Wat jouw USP is. Bedenk alleen dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een USP want die heb je al. Doe je het er te veel om, dan komt het niet oprecht over. En originaliteit is volgens mij de kracht van een blogger. Overigens betekent dit niet dat je niet over (om even in mijn food straatje te blijven) superfoods, amandelmelk of iets anders dat op dat moment trendy is, mag schrijven ook als dat niet per se jouw ding is op je blog. Doe het vooral wél als je dat leuk vindt en het je interesseert. Of gewoon omdat je het een slimme ‘marketingzet’ vindt voor je blog door dat ene artikel te schrijven en die ene samenwerking aan te gaan om traffic naar je site te genereren of op te vallen. Maar het is ook OK is als jij dat niet doet, ook al doen je ‘concurrenten’ het wel. Deze ‘schijf van vijf’ infographic vind ik trouwens erg leuk en interessant gemaakt (eten hè..) over hoe je je blog content op het juiste moment kunt Plaatsen en balanceren.

 

♫ Not A Saint ♫ – Vato Gonzalez vs. Lethal Bizzle & Donae’O 

 

Dit is misschien makkelijk gezegd en ik ben echt de eerste die zegt dat ze ook weleens nadenkt over marketingtactieken. Het is alleen echt niet zaligmakend. Want waar ik me soms afvraag hoe ik ‘het beter kan doen’, heeft het bloggen op zich al voor zoveel leuke reacties vanuit allerlei hoeken gezorgd dat ik minder bezig ben met ‘hoe het marketing wise zou moeten’. Natuurlijk zijn alle bijkomende dingen ontzettend waardevol en ben ik iedere keer als een kind zo blij als ik ergens voor uitgenodigd word, een nieuwe volger heb, of een [leuke reactie op een Instagram foto] krijg. Ik ben echt niet heilig. En zeker weten dat het mijn droom is om mijn geld te verdienen met alleen nog maar koken (en eten!) en zingen. Maar dat is niet de primaire reden waarom ik blog. Ik blog voor mezelf. Omdat ik expressief ben, hier mijn creativiteit in kwijt kan en omdat het toch prachtig is als je daarmee mensen kunt inspireren? Alles dat er omheen ontstaat, is een fantastische tool om te netwerken, om je passie te kunnen verspreiden en hopelijk ooit je droom te verwezenlijken.

 

♫ Even If It Breaks Your Heart – Eli Young Band – Noah cover (Marv Edit) 

 

Ik ben ook nog pas kort bezig en hard aan de weg aan het timmeren in mijn eigen gekozen richting. De een gaat sneller dan de ander en dat is prima. Heb zeker een duidelijk doel voor ogen en zet al je middelen in om meer bekendheid te genereren als dat is wat je wil, maar doe het vooral voor jezelf. Raak niet gefrustreerd als iets niet direct de uitkomst heeft die je verwacht. De grote blogs hebben er ook lang over gedaan om te komen waar ze nu zijn; ze zijn er nu wel!

 

Ik ben ervan overtuigd dat als je trouw blijft aan jezelf, gelooft in jezelf -in jouw USP- en zo onderscheidend blijft van het enorme aanbod blogs dat er is, je dát doel, díe droom vanzelf bereikt.

 

Geniet ondertussen vooral van het bloggen en de interactie met je lezers. Profiteer natúúrlijk van alle voordelen die er uit voort komen. Maar vooral: volg je hart en blijf dromen!

 

Some dreams stay with you forever, Drag you around and bring you back to where you were. Some dreams keep on gettin’ better, Gotta keep believin’ if you wanna know for sure. Ohhh, I can hear ’em playin’. I can hear the ringin’ of a beat up ol’ guitar. Ohhh, I can hear ’em singin’, “Keep on dreamin’, even if it breaks your heart.

 

– Eli Young Band

 

X Cato

P.S. Nog wat laatste inspiratie :)

 

♫ Beautiful People ♫ – Chris Brown & Benny Benassi 

 

De afgelopen periode heb ik veel inspirerende ‘wijsheden’ geleerd die me telkens weer met beide benen op de grond zetten en me steeds een stapje vooruit gebracht hebben. Ik deel die ook graag met jullie!

 

  • Gebruik je talent – iedereen heeft iets waar hij/zij echt goed in is, wat je van nature ‘gewoon kunt’ en waar je echt intens blij van wordt. Voor velen hier zal dat het onderwerp zijn waarover je blogt. Of is het bloggen op zich jouw talent en kun je goed schrijven. Als je het idee hebt dat je geen talent hebt, heb je het gewoon nog niet gevonden. Of je bent te bescheiden. :) Blijf dingen uitproberen en het komt vanzelf. Weet je het al wel, top! Blijf jezelf hierin dan ook uitdagen. Blijf ontdekken en het avontuur aan gaan en maak hierin misschien fouten. Daar leer je van.
  • Do what you love – hoeveel geld je ook verdient, als je iets doet dat je niet leuk vindt zul je er nooit echt gelukkig van worden. Natuurlijk moeten we allemaal brood op de plank, maar probeer iets te doen wat je echt leuk vindt. Of doe dit in ieder geval zoveel mogelijk in je vrije tijd.
  • Houd balans en kies voor jezelf – je mag soms nee zeggen als je iets niet wilt of eigenlijk geen tijd hebt, ook al levert het bijvoorbeeld geld op en heb je dat stiekem wel nodig. Maar als je het wél wil doen, om wat voor reden dan ook, is dat ook prima. Doe het dan ook gewoon en verplaats er desnoods dat kopje koffie met die ene vriend(in) voor.
  • Enjoy the ride – stel doelen, zodat je altijd iets hebt om naar uit te kijken, te kunnen groeien, te verbeteren. Maar geniet ook van de weg ernaartoe zonder je te frustreren over het feit dat ‘je er nog niet bent’. De stappen die je along the ride al genomen hebt, zijn ook al een enorme ervaring die niemand je meer afneemt.
  • Celebrate! – deze is er zeker eentje in de categorie ‘last but definitely not least’. Maak van zoveel mogelijk dingen een feestje. Ieder moment dat voorbij gaat, is er eentje die niet meer terug komt. Dus zorg ervoor dat je zoveel mogelijk plezier hebt en deel dat met de wereld. Er is altijd reden voor een feestje en bij een feestje hoort taart.Vind ik dan. Dus bak die taart! Denk een keertje niet aan de calorieën. Morgen weer een balansdag. Maak je een feestje van je salade en van de gedachte dat je dan weer in je bikini kunt shinen binnenkort. Ga je nou wel voor die taart, ik kan je dezedeze of deze heel erg aanbevelen. ?
FullSizeRender-2yy2sfsus5b18j2fro8ufe

Over de gastblogger

Mijn blog CATO CHEFT ‘T  is het eerste Nederlandse blog dat eten en muziek samenbrengt. De twee dingen waar ik gek op ben. Met verse en pure ingrediënten maak ik graag verrassende smaakcombinaties. De recepten zijn meestal gezond, maar soms ook niet. Snel en simpel, maar ook uitgebreid en culinair. En bovenal lekker. Als ik een recept plaats, komt er een muziekje bij. Af en toe zing ik de nummers zelf. Het doel van mijn blog is door het delen van mijn recepten en letterlijk een muzikaal kijkje in mijn keuken te geven, te inspireren en iedereen hetzelfde plezier in koken te geven als ik heb!Cause food is tattooed on my heart.  And music on my soul. 

 

Ik ben Dorée maar dat werd Dootje Catootje en uiteindelijk simpelweg Cato. Altijd aan het zingen, denkt de hele dag aan eten, tikkeltje eigenwijs en gek op wordplay. Verliefd op Amsterdam en woonachtig op het mooiste plekje in de Jordaan. Marketeer by head, kookgek en zingfanaat by heart. En zoals waarschijnlijk vrij snel op mijn blog duidelijk wordt: erover schrijven vind ik minstens zo leuk, so I’m spreading my love there!

No Comments

Post a Comment