Moet je al je social media aan elkaar koppelen of niet? - Bloggers Network
blogtips, bloggen, social media, vindbaarheid
22341
post-template-default,single,single-post,postid-22341,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Moet je al je social media aan elkaar koppelen of niet?

Door: Kelly Camfferman van Goodfoodlove 

 

 

Vorig jaar zomer liep ik 6 maanden stage bij een bedrijf dat onder andere websites, apps en social media ontwikkelt en beheert. Ik had de verantwoordelijkheid om deze zaken voor een grote klant te beheren. Het geven van social media workshops behoorde ook tot mijn taken, en daarom heb ik me verdiept in het professioneel gebruiken van social media. Ik vind mezelf zeker geen expert, maar ik heb er wel heel veel over gelezen dus ik denk dat ik jullie wel wat bruikbare tips kan geven.

 

Uiteraard is elk bedrijf/website/blog anders. Wat voor de één goed werkt kan voor de ander helemaal niet goed werken. Toch zijn er een aantal zaken die over het algemeen voor iedereen werken. Eén daarvan is dat het goed en belangrijk is om op verschillende kanalen aanwezig te zijn. Je hoeft echt niet overal even actief te zijn, maar het is wel leuk om ‘er te zijn’. Bedenk goed wat je waarvoor gebruikt en kies de kanalen die goed bij jou en je doelgroep passen. De één zal veel op Facebook posten en daar reacties op krijgen terwijl een ander veel meer Instagram volgers heeft en daar actiever op is.

 

Bedenk je dat mensen je via een kanaal volgen omdat ze hetgeen je daar aanbiedt leuk vinden. Ze vinden bijvoorbeeld je Instagram foto’s leuk, lezen graag op Twitter wat je aan het doen bent en doen af en toe mee aan een actie die je via Facebook gestart bent. Waarschijnlijk zie je, als je al je volgers van alle kanalen naast elkaar legt, veel dezelfde namen voorbij komen.

 

Nu kom ik op het belangrijke punt: het feit dat veel mensen je op meerdere kanalen volgen is precies de reden waarom je Twitter en Facebook beter niet kunt koppelen. Wanneer je volgers op Twitter hetzelfde lezen als op Facebook, of andersom, heeft het geen meerwaarde beide kanalen te volgen. Sterker nog, ze zien je op beide kanalen (en misschien nog wel meer wanneer je Google + en Linkedin ook gekoppeld hebt) voorbij komen en krijgen een overschot aan dezelfde informatie. De site Twittermania zegt: “Plaats sociaal terug in social media. Het ziet eruit alsof je je reclameboodschap weer ouderwets en ongeïnteresseerd aan het zenden bent. En dat was juist waarom iedereen blij was met social media, dat dat niet meer werkte.” Dit zal voor veel mensen een reden zijn je te ontvolgen, misschien wel op alle kanalen, en dat is precies wat je niet wilt!

 

Uiteraard zijn er genoeg redenen waarom het wel degelijk aan te raden is op social media aanwezig te zijn:

 

– Je vergroot je vindbaarheid. Hoewel linkbuilden wat achterhaald is, vindt Google je wel ‘interessanter’ als je op veel verschillende plekken aanwezig bent.

 

– Je trekt meer bezoekers naar je website. Zorg dat je een link gebruikt die leidt naar de plek waar je de lezer wilt hebben.

 

– Je kan je reputatie beschermen. Hoe meer lezers, hoe groter de kans dat er af en toe iemand tussen zit die nare opmerkingen maakt. Via social media kan je direct reageren of, als je wilt, de reactie verwijderen en de persoon blokkeren.

 

– Je vergroot je naamsbekendheid. Ik zou je aanraden overal dezelfde gebruikersnaam te gebruiken. Het liefst dezelfde naam als je blog, of dat de naam van je blog er in ieder geval in zit. Je zou er ook voor kunnen kiezen overal dezelfde profielfoto te gebruiken zodat mensen je meteen herkennen.

 

– Je bereikt je lezers. Veel mensen vinden het leuk om te zien/lezen wat je naast je blog doet. Dit kunnen ze bijvoorbeeld via Twitter of Instagram doen en hierop reageren. Het maakt het wat persoonlijker. Het is natuurlijk helemaal aan jou of jij dit ook leuk vindt en hieraan mee wil doen! Ik merk (en lees) wel dat internet steeds weer wat persoonlijker wordt. Dat klinkt misschien gek voor iets met zo’n enorme omvang, maar het is echt een trend. Niet meer ‘zomaar’ vertellen wat je doet en/of verkoopt, maar je doelgroep leren kennen, je interesseren voor hen wat meer van jezelf laten zien. Op deze manier creëer je ‘likeability’ en word je leuk gevonden.

 

– Tot slot is social media een perfect kanaal om marketing middelen in de zetten. Mag je bijvoorbeeld via een winactie wat boeken weggeven? Bedenk dat dit niet alleen via je blog kan, maar ook via een Twitter of Instagram. Het feit dat er bijvoorbeeld een winactie op Instagram is, zou je wel weer op Facebook kunnen vermelden, om meer volgers op Instagram te genereren. Volg je het nog?

 

Zo nu en dan verwijzen naar een van je andere social media kanalen is absoluut een goed idee en zou ik je ook zeker aanraden. Maar dezelfde content op dezelfde manier op meerdere plaatsen delen is een minder goed idee.Tip: Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld een nieuwe blogpost met een foto en verhaaltje aankondigen op Facebook, en later op de dag via linkje op Twitter. Dit zal zeker niet overkomen als spam.

 

Ik hoop dat ik je een klein stapje verder heb geholpen in de wondere wereld van social media. Vind je het interessant en wil je er meer over lezen? Op de website Frankwatching staan vaak interessante artikelen. Ook het digitale tabje van marketing online heeft vaak leuke artikelen.

 

Alle input voor dit stuk komt van soortgelijke sites. Ik heb er mijn eigen ervaring en ideeën op losgelaten en schreef zo dit stuk. Ik vraag me af hoe jullie er tegenaan kijken. Er is namelijk geen goed of fout, alleen dingen die beter werken dan andere. Wat is jullie ervaring met social media en met dezelfde content delen? Ben heel benieuwd!

Gastblog_GOODFOODLOVE_Kelly_profiel_Social_media_bloggers_network-2xrzo4kjic7a57qwod9l3e

Over de gastblogger

Hi! Ik ben Kelly en ik ben een echte foodlover. Lekker koken en nieuwe dingen uitproberen, uiteten gaan bij goede zaken of gezellige bistro’s, food events bezoeken, een lekker wijntje drinken: ik ben er gek op. Op mijn blog Goodfoodlove komt dit allemaal samen. Lekkere, gezonde en niet te moeilijke recepten, toffe hotspots, keuken must-haves en nog veel meer: op Goodfoodlove vind je alles wat met (h)eerlijk eten & drinken te maken heeft. Enjoy!

Volg Kelly op Facebook, Instagram en Twitter of bekijk haar profiel op Bloggers Network!

No Comments

Post a Comment