Over het taboe op geld verdienen met je blog
22131
post-template-default,single,single-post,postid-22131,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.1,wpb-js-composer js-comp-ver-4.11.2.1,vc_responsive

Over het taboe op geld verdienen met je blog en of reclamevrij bloggen mogelijk is

Door: Céline van Without Elephants

 

Het idee voor deze blogpost ontstond toen mijn moeder mij twee linkjes toestuurde met twee blogposts die ik misschien wel interessant zou vinden. Beide posts zijn geschreven door iemand die haar blog graag 100% reclamevrij zou willen maken. Ze vind het niet eerlijk dat ze soms gratis spullen toegestuurd krijgt en besluit aan het einde van de post om deze producten weer retour te sturen.

 

Daarbij legt ze ook de aandacht op vooral banners en advertenties die de aandacht afleiden van waar het eigenlijk om gaat. Bovendien zou een blog een eerlijke en onafhankelijke mening moeten hebben en dat kan niet als je betaald wordt om te bloggen, aldus de schrijfster van deze blog en met haar de mening van vele anderen.

Het zou toch verschrikkelijk zijn als een blogger geld verdient aan haar onschuldige lezers?

 

Is een reclamevrije blog mogelijk?

Als we het hebben over banners en advertenties als reclame, dan vergeten we de aller belangrijkste, sterkste en meest effectieve manier van reclame. Namelijk; Mond-tot-mond reclame. De mond-tot-mond reclame via blogs is ontzettend krachtig en dat is ook waarom blogs zoveel waard zijn voor bedrijven. Of je nu verteld over een product dat je zelf hebt gekocht, een product dat je opgestuurd hebt gekregen of een product dat je hebt gekregen van je moeder, de kracht van de reclame is hetzelfde.

Als je een compleet reclamevrije blog zou willen maken, dan zou je nooit meer een productnaam, merk of persoon mogen noemen op je blog, want dat zijn allemaal vormen van de aller sterkste vorm van reclame die er is. Eigenlijk kan je dus geen blogpost schrijven, zonder ergens reclame voor te maken. Zelfs als dit niet bedoeld was. Een cadeautje gekregen van je moeder? Je zou niet meer kunnen zeggen wat je hebt gekregen en ook niet van wie, want beide zou reclame zijn voor het product of de persoon in kwestie.

Wat is dan nog de lol van het bloggen? Waar is de persoonlijkheid en het authentieke waar lezers juist zo naar op zoek zijn?

 

Hoe zorg je er voor dat je blog geen reclame uithangbord wordt?

De grootste angst van je bloglezers als ze doorkrijgen dat je geld verdient met je blog of samenwerkingen aangaat met bedrijven, is dat je mening niet meer eerlijk is of dat je een groot reclame uithangbord wordt. Er zijn een paar dingen die je kunt doen om dit te voorkomen:

 

1) Blijf trouw aan jezelf. Blijf trouw aan jezelf, jouw manier van schrijven en jouw mening. Als je opeens heel anders gaat doen of schrijven, verlies je al snel je geloofwaardigheid en daarmee ook lezers. Als je toevallig eens een product noemt op je blog, is dit een voorrecht voor een bedrijf. Geen recht.

 

2) Blijf trouw aan je brand. Op mijn blog schrijf ik vaker over branding en het belang daarvan voor je blog. Ik schrijf regelmatig hoe belangrijk het is om te weten wie je ideale lezer is en wat die lezer interesseert en ik vertel bijna iedere dag hoe belangrijk het is om te weten waar je blog voor staat. Als jij je blogposts blijft schrijven passend binnen je brand en altijd geschreven voor je ideale lezer, houd je de artikelen interessant en geloofwaardig voor je lezers en is het noemen van een product zo nu en dan ook een meer natuurlijk gebaar.

 

3) Respecteer je lezers. Respecteer je lezers en hun kijk op dingen. Waardeer het dat ze je blog lezen en een reactie achter laten. Beantwoord hun vragen en laat het blijken dat je hun bezoek waardeert. Als jij je lezers respecteert, zullen zij jou ook eerder respecteren en daarmee ook het besluit om soms een betaalde blogpost te schrijven.

 

Bedenk verder vooral dat je het geld niet alleen áán je lezers verdient, maar vooral ook vóór. Met het geld dat jij verdient, kan je een betere camera kopen voor mooiere blogfoto’s of door en professional een blogdesign laten maken met een fijnere gebruikerservaring. Doordat jij zo af en toe geld verdient met je blog, zorg je ook voor een fijnere blogervaring voor je lezers. Je verdient geld vóór ze, niet aan ze.

Over Céline van Without Elephants

Wanneer mensen mij vragen wat mijn ultieme blogdoel is, dan antwoord ik meestal met één woord: “Inspireren”. Als ik iemand op welke manier dan ook kan inspireren, dan is dat voor mij een enorm compliment. Op Without Elephants schrijf ik dagelijks voor jonge vrouwen die durven dromen en die die dromen ook graag zouden waarmaken. Op een persoonlijke manier schrijf ik posts met blogtips, over planning en organisatie maar vooral ook over lifestyle en beauty.

Vind mij ook op instagram en Facebook – Céline

No Comments

Post a Comment